Снимка TrafficNews.bgАло измамниците вкараха нов трик, с който лъжат набелязаните жертви.

...
Снимка TrafficNews.bgАло измамниците вкараха нов трик, с който лъжат набелязаните жертви.
Коментари Харесай

10 съвета на разследващия журналист Тина Ивайлова как да разпознаем ало измамниците

Снимка  TrafficNews.bg

Ало измамниците вкараха нов трик, с който лъжат набелязаните жертви. Този път те са убеждавани, че са част от журналистическо следствие с присъединяване на полицията. За това описаха неотдавна от полицията в Русе, написа TrafficNews.bg

По " медийната скица " към този момент е изгоряла 70-годишна жена от крайдунавския град, която се е дала прошка с 2000 лв. и златни украшения след заричане за изявление по малкия екран.

Ето 10 съвета по какъв начин да разпознаем ало измамниците. Техен създател е новото попълнение на екипа ни Тина Ивайлова, която като проверяващ публицист направи най-сериозните разкрития за мошениците, които обират хората по телефона.

За това тя получи двете огромни награди за проверяваща публицистика на фондациите " Радостина Константинова " и " Валя Крушкина - публицистика за хората " през 2017 година

Ето и рекомендациите на Тина Ивайлова:

1. Ако ви търси чужд телефонен номер от чужбина (най-често румънски), вероятността насреща да е лъжец е голяма. Особено в случай че сте пенсионер и нямате близки зад граница, с които да си контактувате.

2. Ако позвъняването е от прикрит номер, също евентуално ви звъни телефонен лъжец, който ще приложи един от многочислените сюжети, с цел да ви ограби.

3. Полицията в никакъв случай не желае подпомагане по телефон. Ако органите на реда се нуждаят от помощ, те ще се легитимират с документ и ще дойдат на място. Затова чуете ли в слушалката, че е контрольор еди-кой си, най към този момент от Криминална полиция, неотложно затворете!

4. Полиция, прокуратура, кметове, юристи и публицисти в никакъв случай не желаят пари по телефона. Нито пък приканват да ги оставите в храстите, до кошче за отпадък или да ги хвърлите през прозореца. Щом чуете молба или съвет да занесете избрана сума някъде, затворете и звънете на 112. Със сигурност сте цел на ало измамници.

5. Ако сте получили подозрително позвъняване с искане на пари по стационарния телефон, звънете на 112 от мобилния. Често измамниците не затварят телефона, откакто вие сте затворили. Така оставате със заблудата, че сте набрали незабавния номер, а в действителност насреща още веднъж са мошениците, на които вие към този момент казвате и адреса си.

6. Всеки въпрос дали има различен човек у дома, на който да обяснят какво се е случило, е нормален трик за инспекция дали сте сами.

7. Ако ви заплашват по телефона, не се опасявайте и не вярвайте, че тези хора са покрай вас. Те звънят на случаен принцип и желаят да ви накарат да повярвате, че сте в заплаха. Не слушайте заканите, че ще ви хвърлят от терасата или ще ви счупят краката, а затворете и звънете на 112.

8. Всяко изказване, че ще получите материална премия за подпомагане на полицията (от парична награда до няколко кубика дърва) в разкриването на ало измамници, оставяйки избрана сума някъде, 100% е капан.

9. Друг номер е да ви убеждават, че сте включен в журналистическо следствие на прочут кореспондент, което се организира дружно с полицията. Не се изкушавайте от обещанията за медийна изява в народен ефир, лъжат ви!

10. Всяко позвъняване, че ваш непосредствен е потърпевш в злополука или е в болница, където има незабавна потребност от пари, също е евентуален капан. Кажете, че ще позвъните на своя непосредствен, което ще откаже измамниците.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР